Teljes kiőrlésű tönköly kenyér recept

Kategória: Konyhavarázs | 2020.07.07. 17.45 | Módosítva : 2020.08.16. 07.51

Sok odafigyelést és törődést igényel első alkalommal Ormós Gabriella receptje. Nemcsak az egészséges életmódra törekvők számára  érdemes kiipróbálni a Kovászlabor teljes kiőrlésű tönköly kenyerét. Steambake funkciós Electrolux sütőben készítve csodálatos állagot érhetünk el.

Hozzávalók

Kochstückhöz
25 g teljes kiőrlésű tönköly liszt
50 g forró víz

Kenyérhez

80 g fehér búzakovász
230 g teljes kiőrlésű tönköly liszt
20 g joghurt
140 g víz
8 g Himalaya só

Elkészítés
Először elkészítjük a Kochstück névre hallgató masszát, amely belekerül majd a kenyértésztába: A tönkölylisztet leforrázzuk a vízzel, összekeverjük és hagyjuk kihűlni. Egy édeskés, kásaszerű pépet kell kapunk, mellyel észrevétlenül plusz nedvesség kerül a tésztába dagasztáskor és ezzel a kenyerünk bélzete puhább lesz, valamint a veknink hosszabb ideig eláll.

A kenyérhez összekeverjük a lisztet és a vizet, majd 45 percig pihentetjük. Hozzá dagasztjuk a kovászt, a kihűlt kochstücköt, a joghurtot, majd a legvégén a sót. A tésztát addig dagasztjuk, míg el nem válik az edény falától és szép feszes lesz. Az Assistent robotgépben kézi erő nélkül, könnyedén megdagaszthatjuk a tésztát.

Kiolajozott tálba tesszük és 2,5-3 órán keresztül pihentetjük szobahőmérsékleten, 45 percenként egyszer meghajtjuk. A pihentetési idő után szép kerekre formázzuk, még pihentetjük 15 percet. Végül veknit formázunk a tésztából és zárással lefelé kiolajozott sütőformába helyezzük. Ebben kelesztjük még, majd megsütjük. Keleszthetjük szakajtóban és süthetjük forma nélkül is, ahhoz azonban a vízből vegyünk vissza kicsit (kb. 20g-ot), mert egyébként nagyon terül, nem tartja meg magát forma nélkül.

21-22 fokon 2-2,5 óra alatt szépen megkel. Ha hűtőben kelesztjük, 7-8 fokon 7-8 óra alatt érjük el ugyanezt az eredményt. A tetejét kicsit belisztezzük, szép bemetszést ejtünk rajta, majd a sütőbe helyezzük. Kiváló választás például az Electrolux EOD6C71X beépíthető sütő.  

230 fokon sütjük 10 percig, majd további 27-30 percig 215 fokon. Ha SteamBake funkciós sütőben sütjük, a sütő beállítja a megfelelő hőmérsékletet és a gőz mennyiségét, amitől kívül ropogós, belül omlós kenyeret kapunk. Az utolsó 5 percre ki lehet venni a kenyeret a formából és kövön, acélon vagy tepsin befejezni a sütést. A sütőből kivéve kiborítjuk a formából és rácson teljesen kihűtjük.