A legfinomabb a friss, napon érlelt paradicsom, amit akár a saját kertünkben vagy erkélyünkön is nevelhetünk. Ha egy
Electrolux sütő várakozik konyhádban, fenséges ízekkel készülhetnek el a paradicsomos ínyencségek.
Világszerte több mint 25 000 fajta paradicsom létezik. Bármelyiket is választjuk, mind kiváló hatással lesz az egészségünkre. A piros paradicsom gazdag C-vitaminban és rákmegelőző hatású antioxidánsokban. A sárga paradicsomnak magas a vastartalma, és közel 500 mg csonterősítő hatású káliumot tartalmaz. A zöld paradicsom pedig azoknak ajánlott, akik izomerejüket szeretnék növelni. A zöldség ugyanis nagy mennyiségű tomatidint tartalmaz, ami hozzájárul az izmok növekedéséhez.
A pizza rajongók szerint a San Marzano paradicsom az egyetlen, amellyel az igazi nápolyi (margherita) pizza készülhet. A hosszúkás alakú, édes, húsos paradicsomot Olaszország déli partja mentén termesztik. Jellemzően kevés benne a mag, és alacsony a savtartalma. Augusztusban és szeptemberben szüretelik. Az olasz San Marzano paradicsom igazi ínyencség, 1996-ban hivatalosan DOP (Denominazione d’Origine Protetta) eredetvédelmi minősítést kapott.
Nem volt mindig ilyen megbecsült a paradicsom. Négyszáz éve még mérgező gyümölcsnek hitték. Ma viszont az egyik legkedveltebb zöldség, hiszen fogyasztjuk magában, szendvicsben, salátában, szószként és mártásként is. A paradicsomot tároljuk hűtőszekrényben, hogy minél tovább friss maradjon. Így, ha csak egy könnyed salátára vágyunk elég felszeletelni, meglocsolni olívaolajjal, és már kész is.
Különböző fűszerekkel megbolondítva, készíthetünk könnyű nyári paradicsomlevest vagy akár házi ketchupot is. Bár elsőre ijesztő a főzési idő, az indukciós főzőlap stabilan tartja a beállított hőfokot, amíg a ketchup hozzávalóit összefőzzük. A végeredmény pedig mennyei! Ha pedig pizzához, tésztához vagy húsok mellé paradicsomszószt készítenénk, kövessük Johan Hedberg svéd gasztroblogger tippjét, és sütőben pirítsuk meg egy kicsit a paradicsomot, így még jobban érvényesül az aromája.
Egyszerű édes-fűszeres paradicsomszósz
Hozzávalók
2-3 nagy méretű (vagy 4-5 kisebb) paradicsom, meghámozva, apróra vágva
2 kis hagyma, apróra vágva
1 piros paprika, apróra vágva
10-12 zúzott fokhagymagerezd
1 csésze olívaolaj
1 kis csokor friss bazsalikom felaprítva
1/2 ek szárított oregano
só, bors
Elkészítés
Melegítsd elő a sütőt 225 °C-ra. Bélelj ki egy tepsit sütőpapírral és tedd bele az apróra vágott paradicsomot, hagymát, paprikát és a fokhagymát. Locsold meg olívaolajjal. Lassan, egy órán keresztül kell főzni, amíg a paradicsom elkezd barnulni. Ezt követően azonnal felhasználható, például tésztára öntve. Pecorino vagy parmezán sajttal, akár tejszínnel elkeverve is mennyei szósz lesz!