Mindössze 10 perc sütési idővel, 180 fokos hőmérsékleten a SteamBake funkció aktiválásával sül ropogósra, puha bélzettel a vajas kifli levendulamorzsával Electrolux vagy AEG gőzsütőben.
Ezt a receptet a Legyen otthon saját péksége című szakácskönyvben találod meg, melyet ajándékként megkaphatsz Te is, ha SteamBake sütőt vásárolsz a
promóciós időtartam alatt.
Hozzávalók 8 kiflihez
A kiflihez
300 g kenyérliszt
250 ml meleg zsíros tej
150 g tönköly- vagy zabliszt,
100 g olvasztott vaj
100 g cukor
20 g friss élesztő
5 g só
2 tojás
1 vaníliarúd kikapart magja
A levendulamorzsához
100 gramm fehér vagy teljes kiőrlésű liszt
50 gramm hideg vaj
50 g kristály- vagy nádcukor
1 teáskanál levendulavirág
Lekenéshez egy tojás egy evőkanál tejjel felverve
Elkészítés
Öntsük a langyos tejet egy magas edénybe, tegyük bele az élesztőt, a cukrot és a vanília kikapart magját. A lisztet egy tálba szitálva sózzuk és összekeverjük. Hozzáöntjük a felfuttatott élesztőt, majd fokozatosan hozzáadjuk az olvasztott vajat. Addig gyúrjuk a tésztát, amíg sima és ruganyos lesz ( körülbelül 10-15 perc). Golyóvá formázzuk, tálba tesszük a tésztát és egy órán át kelesztjük.
Amíg a tészta pihen, elkészítjük a morzsát. A hozzávalókat egy tálba tesszük és kézzel gyorsan összekeverjük, majd hűtőbe tesszük 10-15 percre.
Amikor a tészta megkelt, áttesszük egy lisztezett munkalapra, átgyúrjuk, és fél centiméter vastag kerek formára nyújtva háromszögekre vágjuk, mint a pizzát. A háromszög alsó részétől kezdve feltekerjük a tésztát és kifli formára hajtjuk. A kész kifliket a hajtogatott felükkel lefelé egy sütőpapírra tesszük, sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. További 30 perc kelesztés után megkenjük a tejjel felvert tojással és megszórjuk a levendula morzsával. A 180 fokra előmelegített sütőben SteamBake funkció aktiválásával 10 percig sütjük a kifliket, amíg aranybarnák nem lesznek. Ha megsültek, a rácson kihűtjük őket.
Markabolt.hu Tipp: A Legyen otthon saját péksége című szakácskönyvben különböző kenyerek, kalácsok, piték, pogácsák, sós és édes péksütemények, valamint ínycsiklandozó desszertek receptjeit gyűjtöttük össze. A receptek mellett információkat találsz az élesztő helyes felhasználásáról, a kovász készítéséről és a sütésre való felkészülés folyamatáról.
Mindent erről a promócióról itt.