Még a húsimádók is elismerik majd, hogy ez a hamburger ellenállhatatlanul finom. A jól eltalált fűszerezéssel visszaköszön a burger intenzív ízvilága. AEG gőzsütőben sütve a burgerpogácsa nem szárad ki.
Hozzávalók
A pogácsához
• 200 g száraz csicseriborsó egy éjszakán át áztatva
• 2 gerezd fokhagyma
• 1 fej vöröshagyma
• 2 db répa
• 1 marék friss bazsalikom
• 1 evőkanál tahini paszta
• 2 evőkanál olívaolaj
• 1 citrom héja és leve
• 1 teáskanál füstölt paprika
• 1 teáskanál barna mustármag
• 1 teáskanál őrölt kömény
• 1 teáskanál őrölt koriandermag
• 1 teáskanál szárított kakukkfű
• só
A tejszínes kesudiós- mustáros öntethez
• 200 g kesudió (legalább egy órán át, vagy lehetőség szerint egy éjszakán át áztatva)
• 1 evőkanál fehérbor-ecet
• 2 evőkanál víz
• só
• 3 evőkanál olívaolaj
• 1 teáskanál dijoni mustár
A tálaláshoz
• magvas kovászos buci
• saláta levelek
•savanyúság
Elkészítés
Elsőként a hamburger fő hozzávalóját, a pogácsát készítjük el. Előmelegítjük sütőt 175 °C -ra. Meghámozzuk a fokhagymát, nagyobb darabokra vágjuk a vöröshagymát és a répát. A fokhagymát, a hagymát, a répát, a tahinit és az olívaolajat pürévé aprítjuk. A leszűrt és leöblített csicseriborsót hozzáadjuk a hagymás keverékhez és tovább krémesítjük az aprítóban. A masszához hozzáadjuk egy fél citrom levét, majd fűszerezzük. Egy tepsibe sütőpapírra tesszük a megformázott pogácsákat és 20 percig sütjük. Ahhoz, hogy extra füstös ízt kapjon, kenjük meg egy kevés olajjal a pogácsákat és néhány percig grillezzük őket.
A tejszínes kesudiós- mustáros öntethez leszűrjük és leöblítjük a kesudiót. Az aprítógépbe téve hozzáadjuk a vizet, a fehérbor-ecetet és a sót. Az enyhén darabos masszához folyamatos keverés mellett hozzáadjuk az olívaolajat, majd sóval és mustárral ízesítjük.
A tálaláshoz félbevágjuk a bucikat, és megpirítjuk a vágott felületüket. A buci alsó részére rátesszük a salátaleveleket, a savanyúságot és a zöldségpogácsát. Az öntetből a pogácsa tetejére teszünk és rátesszük a buci tetejét. A burger mellé köretet teszünk és extra öntetet öntünk rá.