Vegán karácsonyi puding recept

Kategória: Konyhavarázs | 2024.12.27. 09.41 | Módosítva : 2025.01.15. 18.50

Az angolok gőzölt karácsonyi pudingja tökéletes ünnepi desszert, melyet  a karamell és a téli fűszerek  gazdagítanak klasszikus édességgé. Díszítheted házi vagy bolti mézeskalácsokkal.

Bár a recept hosszúnak tűnik, mindössze néhány egyszerű lépésből áll. Három ponton ronthatod el, amire, ha odafigyelsz, tökéletes lesz már első alkalommal is: figyelj, hogy a  süteményt átjárja a gőz és ne készüljön alul. Szintén figyelni kell arra, hogy gőzöld túl, mert akkor kiszárad. A karamellöntet készítésénél ügyelj, hogy ne égjen meg a cukor.

Hozzávalók

A karácsonyi pudinghoz:

40 ml szójatej, vagy zabtej + 1/2 teáskanál almaecet (író készítéséhez)
100 g vegán vaj/margarin
50 g porcukor
50 g barnacukor
100 g fekete melasz
150 ml szója vagy zabtej
220 g önnövő liszt
50 g zsemlemorzsa
3 teáskanál őrölt gyömbér
1 teáskanál őrölt fahéj
1 teáskanál őrölt vegyes fűszer
15 g kukoricaliszt (kukoricakeményítő)
1/2 teáskanál szódabikarbóna

A karamellhez:

200 g porcukor
100 g tejmentes vaj
200 g kókuszkrém
1/2 teáskanál őrölt gyömbér

A dekoráláshoz:
porcukor (szóráshoz)
vegán mézeskalácsok (házi vagy bolti) 

Elkészítés

Egy 1 literes süteményes tálat kenj ki vékonyan margarinnal, és tegyél bele sütőpapírt. Az íróhoz egy kis tálban összekeverünk 40 ml magtejet és az almaecetet. 5-10 perc állást követően besűrűsösik és elkészül a vegán író. Egy serpenyőben megolvasztjuk a vajat, a porcukrot, a barna cukrot és a fekete melaszt alacsony lángon, folyamatosan kevergetve. Addig főzzük, amíg egyneművé válik. A tűzről levéve  a serpenyőt beleöntjük a 150 ml magtejet, a lisztet, a zsemlemorzsát, a fűszereket, a kukoricalisztet, a szódabikarbónát és az írót. Néhány mozdulattal jól összekeverjük. Az elkészült masszát a kivajazott és kibélelt süteményestálba öntjük. A tetejét elsimítjuk, zsírpapírral, vagy sütőpapírral lefedjük. Az egész tálat letakarjuk alufóliával, hogy ne szivárogjon be víz a sütőtálba. 

Előmelegítjük a gőzsütőt 90 fokra, Full Steam gőzprogramra. A pudingot 2-3 órán át gőzöljük. Ha a villapróbán átmegy, kivesszük a sütőből és szobahőmérsékleten pihentetjük negyed órán át. Ezután egy késsel meglazítjuk a pudingot a tálban és kifordítjuk egy tálcára. Azonnal tálaljuk, karamellöntettel kínáljuk. 

Markabolt.hu Tipp: A karamellhez egy közepes méretű serpenyőben kezdjük el olvasztani a porcukrot alacsony lángon (5-8 perc), majd folyamatos kevergetés mellett, amikor a cukor aranyszínűre olvadt, adjuk hozzá a vajat. Miután a vaj teljesen elolvadt, vegyük le a serpenyőt a tűzről, és keverjük bele a kókuszkrémet. Visszatéve a főzőlapra még hagyjuk főni 3-5 percig, amíg a karamell besűrűsödik. Ha szobahőmérsékletűre hűlt, beletesszük egy jénai tálban a hűtőbe, egy egész éjszakára, hogy megdermedjen.