Omlós, szaftos húsokra vágysz? Kedvenc éttermi húsfogásodat szeretnéd otthon is elkészíteni? A Michelin-csillagos séfek trükkje, a húsok szuvidolása beköltözhet otthonodba is az Electrolux CombiSteam Sous Vide sütő segítségével.
A sous-vide jelentése vákuum alatt. Tökéletesen omlós, szaftos étkeket készíthetünk a sous-vide programmal. Ez egy olyan professzionális főzési technika, amely sokáig csak az éttermi konyhákban volt elérhető a húsimádók számára. A szuvidolás lényege, hogy a vákuumfóliába zárt ételt órákon, esetleg több napon keresztül, azonos (jellemzően alacsony) hőmérsékleten hőkezeljük.
A vákuumfóliának köszönhetően a hús ízei, szaftossága megőrződik a hőkezelés időszaka alatt. Így elkerülhetjük, hogy a hús kiszáradjon. Fontos kritérium, hogy a hőmérséklet fokra pontosan azonos legyen a szuvidolás teljes időtartama alatt. A vákuum alatt történő sütés közben az ételekben megmaradnak a tápanyagok, ásványi sók és vitaminok. Az így készült ételek nem csak egészségesek, de minden képzeletet felülmúlóan finomak is lesznek. A szuvidolás jellemzően alacsonyabb hőfokon (pl. 70-75 celsius fokon) történik, szemben a hagyományos sütés 180-220 celsius fokos hevítésével. Így a húsokban lévő értékes tápanyagok nem mennek tönkre a sütés során. a szuvidoláshoz szükséged lesz egy vákuumozó készülékre is (ez nem része a sütőnek!)
Hogyan szuvidolj?
1. Zárd vákuumfóliába a fűszerekkel együtt a húst, halat vagy zöldséget. A légüres térben a víz forráspontja 100 °C-ról 20 °C-ra csökken, így sokkal alacsonyabb hőmérsékleten dolgozik a sütő, mint egy hagyományos programnál.
2. Tedd a levákuumozott ételt a sütőbe, és indítsd el a sous-vide programot. A sütőtér megtelik gőzzel, és ebben a nedves környezetben, alacsony hőmérsékleten készül el az étel.
A sous-vide program már elérhető néhány CombiSteam Sous Vide sütőben, így az
Electrolux EVY0841VAX beépíthető sütőben. Ez a Combi Steam Pro kompakt gőzsütő sous-vide funkcióval és nedvességérzékelő szenzorral kerül forgalomba.