Egy igazán különleges receptet hozott Fördős Zé, mely egy igazán különleges gőzsütő segítségével válik igazán omlóssá, ízgazdaggá. Gnudi karamellizált paradicsommal, gremolatás borjúszűzzel: csak gasztrokalandoroknak!
A toszkán konyha különlegessége a gnudi. Ezek falatnyi gombóckák, melyet eredetileg ricotta, finomra vágott spenót, tojás, reszelt parmezán és egy egész kevés liszt keverékéből készítenek. Nevét a nudi (meztelen többes számban) és a gnocchi összevonásából kapta, hiszen a ravioli ricottás-spenótos tölteléke tészta nélkül, meztelenül kerül megfőzésre. Ebben a receptben egy csodálatos olasz fűszerkeverék, a gremoláta kerül a borjúszűzre.
Gnudi karamellizált paradicsommal, gremolatás borjúszűzzel hozzávalók (2 személyre)
A gnudihoz:
100 g spenót, blansírozva és lecsepegtetve, 100 g félzsíros túró, 50 g juhtúró, 1 tojás, 40 g finomra reszelt parmezán, 25 g liszt, 4 ek. búzadara
A paradicsomraguhoz:
1 ek. fenyőmag, 3 db szardella, 6 szem kapribogyó, 1 gerezd fokhagyma, 250 g koktélparadicsom, 1 levél zsálya, 1 ág friss rozmaring, 1 ág friss oregánó, 1 ek balzsamecet, 2 cl grappa, só, bors, olívaolaj
A gremolatás borjúszűzhöz:
250 g sous vide borjúszűz, 150 ml száraz fehérbor sziruposra redukálva, 1 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyem, 1 citrom
A gnudi hozzávalóit egy keverőtálban összedolgozzuk, kis gombócokat formázunk belőlük és megforgatjuk búzadarában, majd 10 percre félretesszük. A ragut úgy készítjük, hogy a paradicsomok felét félbe vágjuk, másik felét egészben hagyjuk. A fenyőmagot száraz serpenyőben lepirítjuk, hozzáadunk 3 evőkanál olívaolajat, beledobjuk a zsályát és egy perc múlva a szardellát is. Mikor a szardella felolvadt, hozzáadjuk a paradicsomokat, a kaprit, a zöldfűszereket és a balzsamecetet. Sózzuk-borsozzuk majd amikor a paradicsomok kezdenek összeesni, ráöntjük a grappát és flambírozzuk a ragut.
Most a gremolátához a fokhagymát és a citrom héját lereszeljük, a petrezselymet finomra vágjuk, és az egészet egy kevés sóval összeforgatjuk. Végül a szuvidolt húst forró serpenyőben körbesütjük, kicsit pihentetjük, majd megkenjük a borredukcióval, sózzuk, borsozzuk és meghintjük a kész gremolátával. Közben a megformázott gnudikat éppen gyöngyöző, sós vízben pár perc alatt készre főzzük, leszűrjük és a raguval, valamint a borjúszűzzel tálaljuk.
Markabolt.hu Tipp: Az
Electrolux KOAAS31WT beépíthető sütő SteamPro gőzsütő, Steamify funkcióval, gőztisztítással, LCD kijelzővel és maghőmérővel. Csak megadod a sütési hőmérsékletet, és a készülék automatikusan beállítja a tökéletes gőzsütéshez szükséges paramétereket.
A Connected Cooking applikáción keresztül is beállíthatod a sütés időtartamát és hőfokát. A maghőmérőnek köszönhetően minden alkalommal tökéletes lesz az eredmény. Használatával nyomon követheted az étel belső hőmérsékletét. Jelzi, amikor az étel belső hőfoka elérte a beállított hőmérsékletet, és ki is kapcsolja a sütőt.