Az indukciós technológia mágneses energiát használ a hőfejlesztéshez. Ezért csak mágnesezhető edényeket lehet használni a főzőlapon, de megnyugtató, hogy a konyhaszekrényben lapuló edényeid döntő többsége bizony használható lesz majd indukciós főzőlapon is.
Legegyszerűbben úgy vizsgálhatod meg az edényeidet, ha egy mágnest teszel az aljukra. Ha a mágnes rátapad, akkor az edény használható indukciós főzőlapon. Az üvegedények és agyag, kerámiaedények nem lesznek alkalmasak, így a nagyi jénaija, a pataki tál nem használható az indukciós főzőlapon. A cserép, kerámia és üvegedényeket eleve inkább csak sütőben használjunk, de tálalásra továbbra is használhatjuk ezeket. A rozsdamentes vagy zománcos fémedények viszont megfelelőek lesznek.
A mágnesteszten túl nézd meg az edény alját: a gömbölyödő, nem egyenes felületű edények sem használhatók indukciós főzőlapon, hiába mágnesezhetők. A wok, a bogrács, a tarkedlisütő, a hullásos aljú grillező serpenyő hiába készült mágnesezhető anyagból, az érintkező felület csekély mérete miatt alkalmatlan az indukciós főzőlapon való használatra.
Emellett érdemes 1-1 kifejezetten indukciós főzőlapokhoz kifejlesztett főzőedényeket keresned. Ezek a hagyományos fém lábasoknál és serpenyőknél vastagabb fenekűek és falúak, általában több rétegből állnak. A kifejezetten indukciós főzőlaphoz ajánlott főzőedények gyorsabban melegednek fel, mint a hagyományos rozsdamentes acél főzőedények. Ezek szinte másodpercek alatt felmelegszenek majd. Ráadásul az indukciós főzőlap alatti fűtőszálak által létrehozott elektromágneses térnek köszönhetően a melegedés kizárólag arra a területre korlátozódik, ahol az edény van.
Markabolt.hu Tipp: Az indukciós főzőedények és a hagyományos fém főzőedények legfőbb különbsége az, hogy a hő közvetlenül az edényben keletkezik, nem pedig a tűzhelyen, ami átadja a hőt az edénynek. Az indukciós edények minden típusú tűzhelyen kiváló minőségben használhatók, tehát gáztűzhelyen, kerámia főzőlapon is helytállnak.