A konyha éke és középpontja a tűzhely, melynek szépségét gondos tiszítással lehet megőrizni. Az Electrolux háztartási szakértője, Robert Mcketchnie néhány jótanáccsal segít nekünk megóvni tűzhelyünk újszerűségét.
Milyen gyakran tisztítsuk a tűzhelyet?
McKetchnie szerint két tényezőtől függ a tisztítás gyakorisága: milyen gyakran és mit főzünk. Más a helyzet, ha mindennap szaftos húsokat főzünk, mintha csak hetente egyszer-kétszer használjuk a főzőlapot. A lecsöppenő paradicsomszószt, kifutó levest azonnal töröljük le, ne hagyjuk rászáradni a főzőlapra. A kiömlő folyadék ronthatja például a gázrózsák teljesítményét. Ne várjuk meg, hogy a sütőtér belsejére ráégjen a szennyeződés, mert az ronthatja a sütési hatékonyságot.
Hogyan tisztítsuk a kerámialapos tűzhelyt?
A legnagyobb kihívást talán a kerámialapos tűzhely tisztítása jelenti. Bár a kerámialapos tűzhely főzőfelülete elegáns és szépséges, megvan az a hátránya, hogy nagyon könnyen karcolódik. A legtöbb hagyományos tisztítási módszer kárt tesz a felületben! Alapszabály, hogy az odaégett szennyeződések vakargatása csak speciális eszközzel történhet, és a különböző tisztítószerekkel is vigyázni kell. A szalmiákszesz és a citrom jó szolgálatot tehet: a még langyos főzőlapot be kell dörzsölni egy fél citrommal és legalább negyed órás állás után vizes, mikroszálas kendővel vagy szivaccsal töröld át, és egy száraz törlőkendővel fényesítsd a felületet. A különösen makacs szennyeződésektől speciális, Electrolux kaparóval szabadíthatod meg a kerámialapos tűzhelyt.