A yorkshire puding sokaknak az étkezés legjobb részét jelenti, Angliában a tartalmas húsos ételek kedvelt köreteként a XVIII. század óta népszerű. Készítsd el saját minin yorkshire pudingodat az alábbi recept és egy muffinsütő tepsi segítségével!
A magyar szóhasználattól eltérően az angol puding nem édesség, hanem köretként feltálalt, sós, könnyű sült tészta. A Yorkshire pudding eredetileg egy meglehetősen praktikus étel volt Angliában. A minden vasárnapi ebédhez nélkülözhetetlen sültről lecsöpögő zsiradék és szaft felhasználására találták ki ezt az ételt. Miközben a hús a forró sütőben sült, a nagyobb tálban alátett palacsintatészta gyönyörűre és ízletesre sült, magába szívva a sült minden ízét.
A Yorkshire puding sütőben, magas hőfokon, relatív sok zsiradékban megsütött palacsintatészta. Nagyon egyszerű elkészíteni, és kiválóan illik minden sült húshoz, szaftos ételhez. A mini Yorkshire pudingok muffin formában sülnek, és nagyon mutatósak. A tészta hatalmasra nő a sütőben, ha mind a sütő, mind a sütőforma és a zsiradék megfelelően forró.
Hozzávalók
50 ml növényi olaj (oliva vagy napraforgó, esetleg kókuszzsír ízlés szerint) vagy kacsazsír (libazsír)
¼ teáskanál só
egy csipet bors
225 ml tej
100 g liszt
3 nagy tojás
Elkészítés
Előkészítési idő: 40 perc Főzési idő: 20 perc
A muffin formákat kikenjük egy kevés olajjal vagy zsírral. A sütőt alacsony páratartalmú, 210 °C gőzprogramra állítjuk. A muffinsütő tepsit betesszük felmelegíteni a sütőbe. A tésztához összekeverjük a lisztet a tojásokkal, majd fokozatosan hozzáadjuk a tejet. Ízesítjük sóval és borssal, majd legalább 30 percre félretesszük pihenni. A tepsiben minden formát töltsünk meg a masszával, és süssük kb. 20 percig.
Fontos, hogy ne nyissuk ki a sütőt a sütés ideje alatt, mert a pudingok összeesnek. Ha magában tálaljuk, nem köretként, szórjuk meg sült baconnel vagy valamilyen ropogós magkeverékkel.