Ez a pezsgőspohárban tálalt málnás tiramisu vérpezsdítő desszert egy fárasztó nap után, vagy egy laza, lustálkodós vasárnap délután is. Indukciós főzőlapon gyorsan felforr a málnapüré, az Assistent robotgéppel pedig pillanatok alatt elkészül a krém.
A Limoncellos málnás tiramisu egész évben készíthető, hiszen a fagyasztott málna is jól használható hozzá. Ahogyan a tiramisu-receptek döntő többségében, ebben a receptben is nyers tojásból készül a mascarponés krém, így mindenképpen friss tojást használjunk a készítéséhez.
Hozzávalók 4 adaghoz (2,5 dl/adag)
A málnapüréhez:
250 g fagyasztott málna,
40 g cukor,
1 citrom reszelt héja, leve
A krémhez:
3 tojás,
80 g cukor,
250 g mascarpone
A kávés öntethez:
100 ml lefőzött presszó kávé,
50 ml tej,
25 ml limoncello,
babapiskóta
A díszítéshez:
1 marék pisztácia
Elkészítés
A málnapüréhez a gyümölcsöt, a cukrot, a citrom reszelt héját és levét egy lábasba tesszük és összeforraljuk főzőlapon, majd szobahőmérsékletűre hűtjük. A krémhez a tojásokat szétválasztjuk. A tojások sárgáját 20 g cukorral, és a 250 g mascarpone-val Assistent robotgépben habosra keverjük, majd a fehérjét 60 g cukorral felverjük.
A tojássárgás krémhez két részletben hozzákeverjük a tojásfehérjét is, úgy, hogy a hab ne törjön össze. Fontos, hogy minél gyorsabban dolgozzunk, mert akkor nem fog összeesni a hab. A kész krémünket felhasználásig a hűtőben tároljuk. A presszókávéhoz öntjük a tejet, kihűtjük és hozzáadjuk a citromlikőrt is. A babapiskótákat 3 részre törjük és leöntjük a kávés keverékkel, majd hagyjuk 5 másodpercig, míg magába szívja a nedvességet. A poharak alján elrendezzük őket, erre jöhet egy réteg krém és egy vékony réteg málnapüré. Ismételjük meg a műveletet, végül a málnapüré tetejére szórjunk durvára vágott pisztáciát.