Itt a meggyszezon, elő a tepsikkel! A szirupos-meggyes piték nem hiányozhatnak a recepteskönyvből! PlusSteam (gőz) funkciós tűzhely sütőjében sütve kiváló lesz az eredmény.
Hozzávalók 26 cm-es piteformához vagy 6 kisebb pitéhez:
Tészta
300 g liszt
1 tk. sütőpor
1,5 tk. só
120 g hideg vaj
2 tojássárgája
1 tk. vaníliakivonat
Töltelék
500 g meggy
2 ek. balzsamecet
½ tk. őrölt fahéj
1 csipet só
100 g cukor
50 g étcsokicsepp vagy apróra vágott csokoládé cukor a szóráshoz
Elkészítés:
Robotgéppel összedolgozzuk a lisztet, a sütőport, a vanília kivonatot, a sót és a hideg vajat. Amikor a keverék vizes homok állagú lesz, hozzáadjuk a tojássárgáját, kikeverjük, majd annyi hideg vizet adunk még hozzá kanalanként, amennyitől ruganyos lesz a tésztánk. Fóliába csomagoljuk, és 15 percre hűtőbe tesszük, hogy lehűljön.
A magozott meggyet egy közepes lábasban összekeverjük a cukorral, az őrölt fahéjjal és a balzsamecettel. Indukciós főzőlapon addig főzzük, amíg szirupos lesz. Hagyjuk langyosra hűlni, majd összeforgatjuk a csokicseppekkel.
A tésztát kinyújtjuk, és kb. 8 cm átmérőjű korongokat szúrunk ki belőle. Kis piteformákba simítjuk a tésztát, majd mindegyiket megtöltjük töltelékkel. A maradék tésztát is kinyújtjuk, beborítjuk vele a minipitéket, a széleken összenyomkodjuk a tésztát, majd megszurkáljuk és megkenjük tojással. Kiválasztjuk a PlusSteam programot, megnyomjuk a PlusSteam gombot, és előmelegítjük a sütőt 180 fokra. A pitét 30-35 percig sütjük, majd fogyasztás előtt langyosra hűtjük.
Márkabolt.hu Tipp: Az
Electrolux EKI54950OX tűzhely indukciós főzőlappal és elektromos sütővel felszerelt sütővel érhető el. Az A energiaosztályú készülékben alsó sütés, kiolvasztás, hőlégkeverés, gyors grill, világítás, lassú főzés, hőlégkeverés PLUS és turbó grill sütési mód található. A katalitikus tisztítással rendelkező sütő elérhető a
markabolt.hu webáruházban.
Az Electrolux PlusSteam (gőz) programon sült pite színe szebb és egyenletesebb, és az állaga is sokkal lazább (magasabb a pite, mert a tészta jobban megemelkedett).